Met hosting wordt eigenlijk webhosting bedoeld en dit is het aanbieden van een server waar websites op geplaatst kunnen worden welke via het internet te bekijken zijn. Met webhosting huur je een stukje op een webserver en deze ruimte kun je gebruiken om een website op te plaatsen. Door je domeinnaam aan de webserver te koppelen wordt je website zichtbaar op een URL.

Verschillende soorten hosting

Er zijn verschillende mogelijkheden op een website te hosten. De belangrijkste opties zijn:

  • Een dedicated server
  • Een VPS
  • Shared hosting

Welke optie jij kiest is afhankelijk van o.a. hoeveel bezoekers je website maandelijks krijgt, wat voor speciale software je gebruikt en wat je budget is.

Dedicated server

Dit is de oplossing voor de veeleisende website eigenaar. Je hebt een eigen (fysieke) server. De oplossing is meestal duurder dan een VPS en zeker dan shared hosting. Een dedicated server neem je als je de beschikking wilt hebben over eigen resources.

VPS hosting

Een VPS (Virtual Private Server) is een virtuele server, een deel van de server wordt afgeschermd. Resources worden aan de VPS toegewezen waardoor je ook de voordelen van een dedicated server hebt maar veel(minder) geld kwijt bent.

Shared hosting

Shared hosting is de goedkoopste hosting oplossing. De naam zegt het eigenlijk al, je deelt een server met andere gebruikers. Hierbij deel je dus ook de resources (schijfruimte en geheugen) van de server met andere gebruikers. Shared hosting heeft als voordeel dat het goedkoop is en dat je geen omkijken naar het onderhoud en beheer hebt. Een nadeel is dat je last van andere gebruikers kan hebben.

WordPress hosting

Een WordPress website kun je bij de meeste providers onderbrengen. Voor WordPress kun je alle 3 bovenstaande hosting oplossingen gebruiken.